Ayran – ένα αναψυκτικό από τον Καύκασο και την Ανατολία. Για την παρασκευή του, το γιαούρτι και το νερό συνήθως αναδεύονται με λίγο αλάτι. Αυτό το ποτό έχει ένα ψυκτικό αποτέλεσμα και είναι μια εξαιρετική ιδέα για το καλοκαίρι. Και αν επιθυμείτε αναζωογονητικά ποτά, μπορείτε να κάνετε αυτό το ποτό με γιαούρτι σε ελάχιστο χρόνο – είναι πολύ εύκολο! Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε πώς να φτιάξετε ένα ayran. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές και πολλές συνταγές! Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, θα σας πούμε και την ιστορία του Ayran.

Κάντε τον Ayran τον εαυτό σας – το τέλειο καλοκαιρινό ποτό

Κάντε τον εαυτό σας ayran - ένα ποτήρι τουρκικής ayran με μέντα


Αυτό το απολαυστικό ρόφημα γιαουρτιού είναι πολύ δημοφιλής στην Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιράν, Ιράκ, Καζακστάν, Κιργιζιστάν, το Λίβανο, τη Συρία, την Τουρκία και άλλες βαλκανικές χώρες. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι Ayran. Στην Αρμενία καλούμε αυτό το ποτό μαύρισμα (Αρμενικά: թան). Στη Βουλγαρία: ayran (айрян), στην Ινδία: Λάσση (Χίντι लस्सी Λάσση? Ουρντού لسی). Στο Ιράν και το Αφγανιστάν, αυτό το ποτό γιαουρτιού είναι υπό το όνομα dugh (περσικά دوغ, DMG θηλές ζώου). Στο Λίβανο και τη Συρία καλούνται επίσης αυτά τα ποτά Laban Ayran; στο Ταμίλ Εελάμ: Moru? στην Αλβανία: δηλαδή όλα τα και ούτω καθεξής.

Ένα δροσιστικό ποτό με γιαούρτι και νερό

το ένα μπορεί με ένα λευκό, αναζωογονητικό, τουρκικό ayran

Η ακριβής προέλευση του Ayran αμφισβητείται. Ωστόσο, μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι αυτό το ποτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καλλιέργειας ποτών στις αραβικές χώρες. Το Ayran έχει πιθανώς τις ρίζες του στον Καύκασο και την Ανατολία. Είναι πιθανό ότι ήταν από τις νομαδικές φυλές των Γκκ Τούρκων (τουρκικά Göktürk KağanlığıΤο khaghanat των Τούρκων Gök υπήρξε από το 552 έως το 745 μ.Χ. και απλώθηκε από την Κασπία Θάλασσα στη Μαντζουρία. Εδώ, όμως, θα πρέπει να σημειωθεί κάτι: την πάροδο του χρόνου, οι τουρκικοί λαοί εξισλαμίζονται και αυτό οδήγησε στην Ayran πραγματικά (ένα ελαφρώς αλκοολούχο ποτό που φτιάχνεται από φοράδας που έχουν υποστεί ζύμωση γάλα), η Kumys αντικατασταθεί. Για το λόγο αυτό μπορεί κανείς να πει ότι το Kumys (Μογγολίας Airag) ο προκάτοχος του σημερινού Ayran.

  Skootteri katolla: käytännön päätös

Kumys (Μογγολική Airag) είναι ο προκάτοχος του Ayran

Μογγολία - σπίτι του αϊρανού - ανθρώπου, χιόνι, βουνά και ένας μεγάλος αετός

Για την παρασκευή αυτού του αναζωογονητικού ποτού χρειάζεστε:

  • γιαούρτι
  • νερό
  • αλάτι

Το γιαούρτι αναμιγνύεται με νερό σε αναλογία 2: 1. Μπορείτε να ανακινήσετε το προκύπτον μείγμα με χτύπημα ή μπλέντερ. Στη συνέχεια, σεζόν με αλάτι. Ανάλογα με τη γεύση, μπορείτε επίσης να προσθέσετε πιπέρι. Το ποτό πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο – ώστε να μπορεί να σερβιριστεί αργότερα. Επιπλέον, θα μπορούσατε να διακοσμήσετε το Ayran με μέντα – το αποξηραμένο μέντα θα δώσει στο ποτό μια ευχάριστη γεύση και ένα αναζωογονητικό άρωμα.

Κάντε τον εαυτό σας νόστιμο ayran

Κάνετε τον Ayran τον εαυτό σας – ένα δροσιστικό Ayran με μέντα 

δύο μικρά ποτήρια με αναζωογονητικό, δροσερό άγυρο με μέντα και αγγούρια - μεγάλη ιδέα για ένα ποτό για το καλοκαίρι


Το Ayran είναι ένα ποτό που σερβίρεται καλύτερα 

δύο ποτήρια με αναζωογονητική, λευκή, αραβική και δυόσμο και ένα μικρό μπλε κουτάλι

Ακολουθούν μερικές συνταγές για τη Lassi – μια παραλλαγή του τουρκικού Ayran.

Το Lassi είναι ένα ινδικό ποτό γιαουρτιού. Σε σύγκριση με την τουρκική αύραν, το νερό και το γιαούρτι αναμιγνύονται σε αναλογία ανάμιξης 1: 1. Η Lassi συμβαίνει σε διαφορετικές παραλλαγές. Για παράδειγμα, υπάρχουν αλμυρές καρυκεύματα lassi – αυτό το ποτό ονομάζεται Namkin Λάσση. Υπάρχουν όμως και πολλά γλυκά γλυκά που θα μπορούσαν να περιέχουν ζάχαρη, κρόκο και χυμό φρούτων. Κίμινι, μέντα, κόλιανδρο, τριαντάφυλλο ή κάρδαμο μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως μπαχαρικά για ένα νόστιμο lassi. Ένα πολύ δημοφιλές ποτό στην Ινδία είναι το λεγόμενο Bhang Lassi. Αυτό περιλαμβάνει Λάσση bhang – αυτό ονομάζεται στην Ινδία η παραδοσιακή πάστα κάνναβης γίνεται από αποξηραμένα φύλλα και τα μικρά μπουμπούκια των θηλυκών φυτών κάνναβης. Bhang Λάσση καταναλώνεται συχνά (μια γιορτή προς τιμήν του Σίβα) κατά τη διάρκεια πληθωρική φεστιβάλ όπως Shivarati και περιέχει, επίσης, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, σπόροι παπαρούνας, το τζίντζερ, το πιπέρι και ζάχαρη ή μέλι.

  Pienet tatuoinnit - 80 suurta mallia inspiroimaan

Lassis με φρούτα

Εδώ είναι τρία ποτήρια γλυκού γλυκού με λεμόνια και μανταρίνια

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν διαφορετικές συνταγές για τη Lassi. Αλλά έχετε κατά νου ότι ένα Lassi που παρασκευάζεται στη Γερμανία συνήθως έχει διαφορετικές γεύσεις από την ασιατική Lassis. Η διαφορά έγκειται στο γάλα που χρησιμοποιείται από άλλες φυλές βοοειδών.

Λόγω της περιεκτικότητας του Ινδικού ποτό λιπαρά, σας προτείνουμε να πιείτε σπιτικό Λάσση σας στο πικάντικα τρόφιμα, επειδή το περιεχόμενο αυτών λίπος του ποτού γιαούρτι απαλύνει την οξύτητα των τροφίμων και διευκολύνει την πεπτικότητα τους.

Εδώ σας δίνουμε μια απλή συνταγή για ένα νόστιμο μάνγκο lassi 

Αν θέλετε να κάνετε έναν νόστιμο μάνγκο-lassi τον εαυτό σας, χρειάζεστε αυτά τα συστατικά:

  • 1 ώριμο, γλυκό μάνγκο
  • 100 ml μεταλλικού νερού
  • 250 γρ. Γιαούρτι
  • 4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη / ή μελιού
  • ένα τσίμπημα από κάρδαμο
  • λίγο ροδόνερο
  • μέντα

Κατ ‘αρχάς, το κρέας μάνγκο απλώς κομμένο σε κύβους και στη συνέχεια – πλυμένο σε μπλέντερ. Προσθέστε γιαούρτι και νερό. Στη συνέχεια θα πρέπει να ανακατέψετε το προκύπτον μείγμα μέχρι το ποτό να είναι κρεμώδες και ομοιογενές. Γεύση με ζάχαρη, κάρδαμο, τριαντάφυλλο και μέντα.

Ο Dugh (που ονομάζεται επίσης Dough) είναι ακόμα ένα αναζωογονητικό ποτό γιαουρτιού που έχει γεύση σαν το ayran. Είναι συστατικό της περσικής κουζίνας και είναι κοινός στο Αφγανιστάν και το Ιράν. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι είναι παρόμοιο με το κλασσικό αλμυρό Lassi. Ο Dugh είναι ένα από τα παλαιότερα ποτά στον κόσμο μας – αυτό το ποτό ήταν ήδη οι Άριοι και οι Αχαιμενίδες (685 π.Χ.).

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αυτό το ποτό είναι παρόμοιο με το ayran. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες διαφορές. Για την παρασκευή αυτού του πορτοκαλιού ποτού γιαουρτιού χρειάζεστε όχι μόνο μεταλλικό νερό και γιαούρτι αλλά και ορό γάλακτος (το υπόλοιπο υγρό που παράγεται κατά την παραγωγή τυριού). Η συνοχή αυτού του ποτού μπορεί να ποικίλει – από παχύ υγρό (νερό και γιαούρτι σε αναλογία 1: 4) για να χαμηλού ιξώδους (νερό και γιαούρτι σε αναλογία 1: 1).

  Vesiputous kuvat - 40 fascinating suggestions!

Dugh με μέντα και αγγούρια

Κάνετε το ίδιο το ayran - εδώ είναι ένα ποτήρι με αναζωογονητικό dugh με μέντα και αγγούρια