Айран – безалкохолна напитка от Кавказ и Анадола. За приготвянето й, киселото мляко и водата обикновено се разбъркват с малко сол. Тази напитка има охлаждащ ефект и е страхотна идея за лятото. И ако копнеете за освежаващи напитки, можете да направите това кисело мляко на питие в нито един момент – това е много лесно! В тази статия ще ви покажем как да направите айран себе си. Имайте предвид, че има различни варианти и много рецепти! Ако искате да научите повече, ще ви разкажем и историята на Айран.

Направете сами Айран – идеалната лятна напитка

направете самия айран - чаша турски айран с мента


Това вкусно кисело мляко напитка е много популярен в Албания, Армения, Азербайджан, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Иран, Ирак, Казахстан, Киргизстан, Ливан, Сирия, Турция и други балкански страни. Има различни видове ayran. В Армения тази напитка се нарича тен (Арменски: թան). В България: айран (айрян), в Индия: ласи (Hindi लस्सी Lassi; урду لسی). В Иран и Афганистан тази напитка за йогурт е под името dugh (персийски دوغ, DMG цицка) Разпространение. В Ливан и Сирия се наричат ​​и тези напитки Лаван Айран; в Тамил Еелам: Мору; в Албания: т.е. всички и така нататък.

Освежаваща напитка от кисело мляко и вода

може да се направи с бял освежаващ турски айран

Точният произход на Айран се оспорва. Независимо от това, може да се каже със сигурност, че тази напитка е много важна част от културата на пиене в арабските страни. Айран вероятно има своите корени в Кавказ и Анадола. Вероятно е от номадските племена на турците Gok (турски Göktürk Kağanlığı) Е намерена – на Khaghanat на ПК турците съществували 552-745 н гл и разширени от Каспийско море до Манджурският … Тук обаче трябва да се отбележи нещо: С течение на времето, тюркските народи са ислямизирано и това е довело до айран всъщност (леко алкохолна напитка, направена от ферментирали кобила мляко), на Kumys заменен. По тази причина може да се каже, че Kumys (монголски Airag) предшественикът на днешния Айран.

  71 уникални идеи за татуировка на татуировки за вдъхновение

Kumys (монголски Airag) е предшественикът на Айран

Монголия - дом на айран - човек, сняг, планини и голям орел

За подготовката на тази освежаваща напитка имате нужда от:

  • кисело мляко
  • вода
  • сол

Киселото мляко се смесва с вода в съотношение 2: 1. Можете да разбъркате получената смес с миксер или миксер. След това подправете със сол. В зависимост от вкуса може да добавите и пипер. Напитката трябва да се съхранява в хладилника – така може да се сервира по-късно. Освен това можете да украсите Ayran с мента – изсушеният мента ще даде напитката приятен вкус и освежаващ аромат.

Направете сами вкусни айрани

Направи си сам Айран – освежаващ айран с мента 

две малки чаши с освежаващ, студен айран с мента и краставици - идея за питие през лятото


Айран е питие, което най-добре се сервира на студено 

две чаши с освежаващ, бял, турски айран и мента и малка синя лъжица

Ето някои рецепти за Lassi – вариант на турския Ayran.

Ласи е индийско кисело мляко. В сравнение с турския айран, водата и киселото мляко се смесват в съотношение 1: 1. Lassi се среща в различни варианти. Например, има солена подправка lassi – тази напитка се нарича Namkin Ласи. Но има и много сладки, които могат да съдържат захар, шафран и плодов сок. Кимион, мента, кориандър, розова вода или кардамон могат да служат и като подправки за вкусно ласи. Много популярна напитка в Индия е т.нар Бханг Ласи. Това включва ласи bhang – той се нарича в Индия традиционната паста канабис направени от изсушени листа и малки пъпки от женските растения канабис. Bhang Ласи често се консумира (фестивал в чест на Шива) по време на фестивали като темпераментни Shivarati и също така съдържа ядки, подправки, маково семе, джинджифил, черен пипер и захар или мед.

  60 уникални рисунки в молив!

Ласис с плодове

Ето три чаши сладко лазе с лимони и мандарини

Както споменахме по-горе, има различни рецепти за Lassi. Но имайте предвид, че един лас, направен в Германия, обикновено има вкус различен от азиатския ласис. Разликата е в млякото, използвано от други породи говеда.

Поради съдържанието на тази индийска напитка мазнини, ние ви препоръчваме да пиете домашно Ласи с пикантни храни, защото това съдържание на мазнини тези на кисело мляко напитка омекотява остротата на храната и улеснява тяхната усвояемост.

Тук ви даваме една проста рецепта за вкусно манго ласи 

Ако искате сами да направите вкусно манго-ласи, имате нужда от тези съставки:

  • 1 узряло, сладко манго
  • 100 ml минерална вода
  • 250 г кисело мляко
  • 4 чаени лъжици захар / или малко мед
  • щипка кардамон
  • малко розова вода
  • мента

Първо, месото от манго е просто нарязано на кубчета и след това – насинено в миксер. Добавете кисело мляко и вода. След това трябва да разбъркате получената смес, докато напитката е кремообразна и хомогенна. Вкус със захар, кардамон, розова вода и мента.

Дю (наричан още Тесто) все още е освежаваща напитка от кисело мляко, която има вкус като айран. Тя е част от персийската кухня и е често срещана в Афганистан и Иран. Може да се каже, че той е подобен на класическия солен Lassi. Дю е едно от най-старите напитки в нашия свят – тази напитка вече е арийците и ахеменидите (685 г. пр. Хр.).

Както бе споменато по-горе, тази напитка е подобна на айран. Въпреки това, има някои различия. За приготвянето на тази персийска напитка за йогурт се нуждаете не само от минерална вода и кисело мляко, но и от суроватка (останалата течност, произведена при производството на сирене). Консистенцията на тази напитка може да варира – от вискозен (вода и кисело мляко в съотношение 1: 4) до нисък вискозитет (вода и кисело мляко в съотношение 1: 1).

  Красивата татуировка La Catrina и нейното значение

Дю с мента и краставици

направете самия айран - тук е чаша с освежаваща дю от мента и краставици